کسب و کار اینترنتی یکی از پرطرفدارترین روشهای کسب درآمد و اشتغال زایی می باشد. در طی چند سال اخیر و با رشد کسب و کارهای اینترنتی متنوع در سطح کشور با توجه به دردسترس بودن اینترنت و همه گیر شدن استفاده از موبایلهای هوشمند باعث افزایش سطح آگاهی عموم مردم نسبت به اتفاقها و تحولات گسترده و رو به رشد کسب و کارهای اینترنتی شده است.
از یک طرف و اثبات سودها و درآمدهای کلان کسب و کارهای اینترنتی به مردم با وجود کسب و کارهای مطرح و موفقی مانند فروشگاه اینترنتی دیجی کالا و بامیلو که این دو فروشگاه اینترنتی از قدیمی ترین و معروفترین فروشگاههای اینترنتی ایرانی می باشند که البته تعداد فروشگاههای اینترنتی موفق و سودآور که شناخته شده نیستند به مراتب تعدادشان بیشتر هم می باشد.
همچنین کسب و کارهای تاکسی یاب موفق اسنپ و tap 30 که از طریق app آنها روی گوشی های هوشمند در دسترس عموم مردم می باشند که توانسته اند با ارائه قیمتهای رقابتی و سرویس مناسب و دردسترس علاوه بر اینکه پاسخگوی نیاز مردم بوده باعث شوند تا مردم با قدرت و پتانسیل بالای کسب و کار اینترنتی آشنا شده و در فکر راه اندازی آن باشند.
کسب و کار اینترنتی با کمک منابع آموزشی معتبر
اخیراً موج عظیمی از متقاضیان راه اندازی کسب و کار آنلاین در جامعه شکل گرفته که متأسفانه به دلیل نبود منابع آموزشی معتبر و قابل اطمینان و همچنین مدعیان سوء استفاده گرِ ارائه دهنده منابع آموزشی در این حوزه و عدم اطلاعات کافی از چگونگی راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی موفق و سود آور شاهد این اتفاق می باشیم که تعداد بسیار زیادی از استارت آپ های متقاضی این نوع از کسب و کار بالغ بر ۹۵ درصد با شکست مواجه شده و متأسفانه با هدر دادن منابع مالی و انرژی خود ، بدون کسب نتیجه مطلوب از گردونه رقابت خارج شدند.
چگونه یک کسب و کار اینترنتی راه اندازی کنیم؟
در این مقاله می خواهیم چگونگی راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی موفق را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار دهیم. قبل از هر کاری لازم است درباره نهادینه سازی دو باور مهم در ذهنتان با شما صحبت کنم.
مهمترین عامل قبل از هر اقدامی رسیدن به این باور قطعی می باشد که می توان از اینترنت بوسیله راه اندازی یک کسب و کار به منابع مالی قابل توجهی دست یافت آگاهی از این موضوع که سایتهای فراوان و ناشناخته ای وجود دارندکه توانسته اند در مدت زمان محدودی ( حداقل یکسال ) کسب و کارشان را رشد دهند و به درآمدهای بالای ۶۰ الی ۷۰ میلیون در ماه برسند انگیزه شما را برای کارکردن ، برخورد با موانع و مشکلات احتمالی و ماندن در این مسیر بالا برده و شما را به حرکت وا می دارد.
با اطمینان کامل اقدام کنید
برای رسیدن به باور و یقیین قطعی به شما پیشنهاد می کنم رأساً در این مورد تحقیق کنید تا به چشم خودتان ببینید و به باور و یقیین قلبی برسید. پس از این مرحله شما باید با مطالعه ، آموزش و یادگیری مداوم و پیاده سازی صحیح مطالب یادگرفته شده به این باور برسیدکه شما هم می توانید یک کسب و کار اینترنتی با سود آوری بالا برای خودتان راه اندازی کنید تا از این بابت به اطمینان کاملی نسبت به خودتان برسید.
تا این مرحله ما دو باور مهم و پایه ای را در ذهنمان نهادینه کردیم. اول شناسایی و اثبات پتانسیل کسب و کار اینترنتی به خودمان و دوم اثبات توانایی تان برای موفقیت در این پروسه با یادگیری دقیق ، صحیح و اصولی مطالب آموزشی
در صورتی که این دو باور مهم در ذهن شما نهادینه شود کسب موفقیت برای شما تضمینی می باشد.
در ادامه درباره چگونگی راه اندازی کسب و کار اینترنتی و بررسی زوایای مختلف آن دقیق تر این موضوع را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
کسب و کار اینترنتی چیست؟
به مجموعه فعالیت هایی که به منظور تسهیل در روند انجام کارها با ارائه کالا و خدمات که با قصد تجاری و کسب منافع مالی ، تحت وب و به صورت آنلاین انجام می شود کسب و کار اینترنتی می گوییم.
هدف اصلی ما از راه اندازی هر نوع کسب و کار اینترنتی می بایست در درجه اول ارائه راهکاری با ایده جدید جهت انجام کارها به شیوه ای راحت تر ، سریع تر و ارزان تر باشد تا بتوانیم در نهایت به درآمدزائی ایده آلی که موردنظرمان هست برسیم.
در هر حالات ما می توانیم هر کاری که قبلاً به صورت سنتی انجام می شده را با ایجاد ارزش افزوده و پیاده سازی سیستمی جدید تحت وب و به صورت آنلاین انجام دهیم و تنها در چنین شرایطی است که کسب و کار ما توانایی رقابت و ماندن در بازار را خواهد داشت.
مزایای کسب و کار اینترنتی
۱. حذف محدودیت زمان و مکان
حذف محدودیت زمان و مکان یکی از مزایای مهم یک کسب و کار اینترنتی می باشد ما در کسب و کار اینترنتی محدودیت زمان و مکان نداریم محل کار ما هرجایی که به لپ تاپ و اینترنت دسترسی داشته باشیم می تواند باشد.
همچنین برای پیگیری امور لزومی ندارد هر روز ساعتها در ترافیک باشیم. سایت یا فروشگاه ما در هر ساعتی از شبانه روز قابلیت فروش و درآمدزائی را دارد برعکس کسب و کارهای فیزیکی که می بایست رأس ساعت مشخصی تعطیل شود. همچنین در صورتیکه شما در سفر باشید به راحتی می توانید با به همراه داشتن یک لپ تاپ و اتصال به اینترنت کسب و کارتان را در هر نقطه ای از دنیا مدیریت کنید.
۲. هزینه کسب و کار اینترنتی
در کسب و کار اینترنتی هزینه ها به مراتب پائین تر از راه اندازی یک کسب و کار فیزیکی می باشد. هزینه ها برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی شامل خرید هاست ، دامین و تبلیغات می باشد که قسمت اعظم فعالیتهای تبلیغاتی را می توان با یادگیری روشهای اصولی و صحیح و به رایگان با استفاده از منابعی که در اینترنت وجود دارد انجام داد.
همچنین طراحی سایت که اگر برای طراحی سایت از سیستم های مدیریت محتوا مثل wordpress استفاده کنیم به مراتب هزینه ما کمتر هم خواهد شد و این در حالیت که برای راه اندازی یک کسب و کار فیزیکی به منابع مالی نسبتاً زیادی جهت انجام امور ابتدائی کسب و کار نیاز داریم مانند اجاره دفتر کار تجاری برای تأسیس یک شرکت و یا رهن و اجاره مغازه که برای اداره این نوع کسب و کارها در ادامه نیاز به صرف منابع مالی بیشمار و یا حتی پیش بینی نشده خواهیم بود.
۳. حذف محدودیت برای درآمدزائی
یکی دیگر از مزایای کسب و کار اینترنتی دستیابی به بازارهای وسیعتر در مناطق مختلف جغرافیایی به منظور برقراری ارتباط با مشتری های بیشتر و جدیدترو فروش به آنها می باشد. که با بازاریابی گسترده و حرفه ای به طرق مختلف از طریق اینترنت می توان درآمدزائی را به مراتب افزایش داد این در حالیست که در کسب و کار سنتی مشتری های یک مغازه محدود به خیابانهای اطراف یا در نهایت همان شهر می باشد که در کسب و کار اینترنتی با چنین محدودیتی مواجه نخواهیم شد.
۴. عدم وابستگی مالی در کسب و کار اینترنتی
اگر از کار کردن برای دیگران خسته شده اید و دوست دارید برای خودتان کار کنید انتخاب کسب و کار اینترنتی می تواند گزینه مناسبی برای شما باشد. البته قرار گرفتن در چنین شرایطی به هیچ وجه نمی تواند دلیل کافی برای راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی موفق باشد.
شما باید در درجه اول عاشق کسب و کار انتخابی خود باشدو در درجه دوم حداقل ۱۰۰ دلیل مثبت و انگیزه دهنده عالی برای شروع فعالیت و راه اندازی کسب و کار اینترنتیمورد علاقه خود انتخاب کنید تا به شما شور و هیجان کافی برای دستیابی به هدف و مقاومت در برابر مشکلات احتمالی را بدهد. انتخاب چنین راهی صحیح است و شما تنها در چنین شرایطی می توانید به اهدافتان دستیابی پیدا کنید. حقوق گرفتن از کارفرما و وابستگی مالی و رعایت سیستم رئیس و مرئوسی برای بسیاری از افراد می تواند عذاب آور و کلافه کننده باشد درباره این موضوع خوب فکر کنید.
۵. آزادی بیشتر
یکی از فاکتورهای بسیار با ارزش و مهم که به عنوان مزیت یک کسب و کار اینترنتی می توان برشمرد داشتن آزادی بیشتر صاحب کسب و کار می باشد. شما در این نوع سیتم کسب و کار به لحاظ حذف بسیاری از هزینه ها و محدودیت ها مانند محدودیت های مکانی ، زمانی ، فیزیکی و تا حدودی نیروی انسانی می توانید آزادی بیشتری را تجربه کنید که این مورد در نوع خود فوق العاده می باشد.
۶. صرف هزینه و انرژی کمتر و دستیابی به نتایج بزرگتر در حداقل زمان ممکن
یکی دیگر از مزایای کسب و کار اینترنتی می باشد با توجه به پتانسیل فوق العاده کسب و کار اینترنتیو دستیابی به بازارهای وسیع و گسترده بدون هیچ گونه محدودیتی و حتی وسیعتر در سطح بین المللی در صورتیکه روند کار به صورت صحیح و اصولی پیگیری شود به نسبت کسب و کارهای سنتی می توان با حداقل هزینه و انرژی و در کوتاه ترین زمان ممکن شاهد دستیابی به نتایج بزرگی بود که رسیدن به چنین نتایجی در کسب و کارهای سنتی هرگز محقق نخواهد شد.
۷. رقابت کم
از مزایای دیگر کسب و کار اینترنتی که به مشتاقان این حوزه انگیزه مضاعفی می دهدرقابت کم در حوزه های مختلف به نسبت کسب و کارهای فیزیکی می باشد که این عامل فضا برای کار کردن ، ایده پردازی و ایجاد کسب و کارهای نو را به شدت افزایش داده است به این دلیل که کسب و کار اینترنتی هنوز در ایران نو می باشدو اطلاعات بسیاری از مردم در این حوزه بسیار محدود است.
انواع مدلهای کسب و کار اینترنتی
مدلهای مختلفی برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی وجود دارد که می توان با توجه به علاقه ، پیش زمینه ذهنی و یا تخصص و دانش تان با بررسی و تحقیق آن را انتخاب کنید.
مدلهای مختلف از انواع کسب و کارهای اینترنتی عبارتند از :
۱. مدل فروش مستقیم
در این مدل کسب و کار اینترنتی شما کالا یا خدماتتان را مستقیماً به کاربران سایتتان به فروش می رسانید.
۲. مدل واسطه گری
سایت شما در این حالت به عنوان واسط یا معرف بین تولید کننده یا فروشنده و خریدار عمل می کند و در واقع خریداران از طریق سایت شما فروشندگان یا تولیدکنندگان کالا یا خدمات را پیدا می کنند.
۳. تولید محتوا
در این حالت شما می توانید جهت درآمدزایی با فرمتهای مختلف در سایتتان محتوا تولید کنید مانند سایت زومیت یا خبرآنلاین همچنین تولید محتوا می تواند توسط کاربران سایت شما صورت پذیرد مانند سایت آپارات
۴. سایت ارائه دهنده خدمات آموزشی
در این مدل کسب و کار اینترنتی ، دوره های آموزشی تحت وب به صورت آنلاین یا آفلاین برگزار می شود و کاربران می توانند جهت شرکت در دوره های آموزشی اقدام به ثبت نام در دوره و یا تهیه ویدئو آموزشی به صورت آفلاین در دوره آموزشی شرکت کنند.
۵. ارائه خدمات آنلاین
یکی دیگر از انواع مدلهای کسب و کار اینترنتی ارائه خدمات آنلاین می باشدکه در این روش ارائه بخشی از خدمات مورد نظر جهت ترغیب مشتری به خرید رایگان بوده و دسترسی به کل سرویس یا خدمات موردنظر با پرداخت هزینه مربوطه صورت می گیرد.
۶. ارائه خدمات و شرایط ویژه مورد نیاز کاربران در اینترنت
کابران اینترنت نیازهای مختلفی در بازه های زمانی متفاوتی دارند تا اهدافشان محقق شود به همین منظور سرویس های وبلاگ دهی جهت مرتفع ساختن نیاز به نوشتن مطالب در اینترنت و شبکه های اجتماعی جهت مرتفع سازی نیاز به برقراری ارتباط و همچنین انجمن های گفتگو جهت پاسخ به نیاز بحث و تبادل نظر بوجود آمدند البته موارد مختلف دیگری نیز جهت پاسخ به نیاز کاربران اینترنت بوجود آمده که ما در این بخش به چند نمونه از آنها اشاره کردیم.
ملزومات مورد نیاز جهت راه اندازی کسب و کار اینترنتی
۱. لپ تاپ و اینترنت پرسرعت
لپ تاپ و اینترنت پرسرعت که جزء تجهیزات بدیهی و اولیه جهت راه اندازی کسب و کار اینترنتی می باشد که به آن احتیاج داریم.
۲. سایت مناسب
جهت تهیه سایت مناسب ما سه روش پیش رو داریم که عبارتند از استفاده از سایت ساز آماده ، سفارش جهت طراحی سایت و استفاده از سیستم های مدیریت محتوا که مناسب ترین گزینه و پیشنهاد سایت راهین وب نیز می باشد.
۳. هاست و دامین
انتخاب نام دامین مناسب برای سایت که شما می بایست از طریق سایتهای ارائه دهنده خدمات دامین نام مناسبی برای سایتتان به ثبت برسانیدو در وهله بعد جهت بارگذاری اطلاعات سایت شما به یک هاست مناسب احتیاج دارید که باید آن را نیز با پرداخت هزینه مربوطه اجاره کنید.
۴. سرمایه اولیه مورد نیاز
شما به سرمایه اولیه جهت اجاره هاست و ثبت نام دامین ، طراحی سایت و در صورت نیاز تهیه لپ تاپ و اینترنت پرسرعت نیاز دارید و در درجه بعد بودجه ای جهت بازاریابی و سایر هزینه های متفرقه و جزئی ضروری می باشد.
۵. اتصال به درگاه بانکی
جهت تهیه درگاه بانکی شما می توانید از سایتهای واسطه ارائه دهنده خدمات پرداخت مانند پارس پال یا زرین پال استفاده نموده و در ادامه در صورت نیاز پس از تهیه نماد اعتماد الکترونیکی مستقیماً درگاه را از بانک تهیه نمائید.
۶. بستن قرارداد با پست
جهت ارسال کالاها به مشتری شما می توانید با پست قرارداد بسته تا پس از دریافت محصول از شما آن را به دست مشترها در سراسر ایران برساند و پس از دریافت وجه از مشتریبه حساب شما واریز کند جهت انجام این کار شما می بایست به صورت غیر مستقیم با پست قرار داد ببندید به این ترتیب که می بایست با شرکت های واسطه ای که با پست قرار داد بسته اند قرار داد ببندید. مانند شرکت پارس پیک
مراحل اصلی راه اندازی کسب و کار اینترنتی
۱. ایده یابی و انتخاب حوزه فعالیت
اولین و مهمترین گام برای راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی انتخاب حوزه فعالیت و ایده یابی می باشد اینکه شما چقدر به حوزه انتخابی تان علاقه داشته باشید تأثیر بسزایی در میزان موفقیت شما خواهد داشت. در پروسه راه اندازی کسب و کار اینترنتی تا رسیدن به نتیجه مطلوب مطمئناً با شرایطی روبه رو خواهید شدکه مطابق میل شما نیست و امکان دارد این شرایط باعث شود تا از ادامه دادن جهت دستیابی به موفقیت دلسرد شوید در این شرایط سخت مطمئناّ علاقه به حوزه انتخابی تان به شما کمک خواهد کرد تا در برابر ناملایمات کاری تسلیم نشوید. در هر نوع کسب و کاری تسلیم شدن برابر با شکست خوردن می باشد.
۲. تحقیقات و ارزیابی بازار هدف
قبل از راه اندازی کسب و کار اینترنتی الزاماً شما احتیاج دارید تا بازار هدفتان را به خوبی شناسایی کرده و با نیازها و سلایق مخاطبهایتان آشنا شوید. اینکه مخاطبهای شما در چه رده سنی هستند چگونه فکر می کنندو تا چه میزان حاضرند برای برطرف کردن نیازشان هزینه کنند سؤالهای مهمی است که شما می بایست حتماً در این رابطه به وضوح کاملی برسید.
۳. برنامه ریزی برای کسب و کار
یکی دیگر از مهمترین اقداماتی که برای راه اندازی هر نوع کسب و کاری می بایست انجام دهیدبرنامه ریزی برای آن کسب و کار می باشد. شما با برنامه ریزی برای کسب و کارتان مبدأ و مقصد مشخصی را تعیین می کنید و دقیقاً می دانید که قرار است از کدام مبدأ شروع کرده و به کدام مقصد برسید به این ترتیب شما کاملاً هدفمند اقداماتی را انجام می دهید تا به مقصد مورد نظرتان برسید و کسب و کار شما تنها در صورتی رشد خواهد کردکه از قبل برای آن برنامه ریزی کرده باشید.
۴. نوشتن طرح کسب و کار
به طور کلی شما با نوشتن طرح کسب و کار امکان پذیری و توجیه پذیری کسب و کارتان را مورد بررسی قرار می دهید اطمینان از سود آوربودن فرصت تجاری جهت راه اندازی کسب و کار اینترنتی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد بسیاری از استارت آپ ها تصور مبهم و کلی نسبت به یک فرصت تجاری جهت راه اندازی کسب و کار اینترنتی دارند و تنها بخاطر وجود پارامترهای متعدد در فضای کسب و کار از برخی جوانب غفلت کرده یا اینکه به بعضی از جوانب توجه بیش از اندازه ای دارند به همین دلیل مکتوب کردن و نوشتن طرح کسب و کار در یک چارچوب از پیش تعیین شده امکان تحلیل جامع تر و بررسی دقیق برای کارآفرین را ایجاد می کند.
۵. آموزش بازاریابی اینترنتی
در این مرحله کار مهم و اصلی شما برای موفقیت در دنیای کسب و کار اینترنتی شروع می شود شما باید تمای روشهای بازاریابی اینترنتی را به خوبی یاد بگیرید و به آن مسلط شوید مهمترین روشهای بازاریابی اینترنتی عبارتند از : سئو سایت ، تولید محتوا ، بازاریابی محتوا ، ایمیل مارکتینگ ، تبلیغات اینترنتی ، بازاریابی در شبکه های اجتماعی
۶. تولید و تهیه محصول و قیمت گذاری
شما در این مرحله می بایست با بررسی محصولات رقبا محصولاتی را تولید یا تهیه کنید که ایده جدیدی در آن به کار برده شده باشد و اینکه حتی المقدور محصول شما ضعف محصولات و یا خدمات رقبایتان را بپوشاند تا بتوانید با این روش با رقبایتان رقابت کنید کار بعدی قیمت گذاری محصولاتتان می باشد برای انجام این کار شما می بایست هزینه های راه اندازی کسب و کار تبلیغات و بازاریابی را محاسبه کرده و به قیمت محصول خود اضافه کنید و در نهایت مبلغی برای سود خود به مبلغ اولیه اضافه کنید.
۷. انتخاب نام دامین و اجاره هاست
در این مرحله شما می بایست نام دامین مناسبی برای کسب و کارتان انتخاب کنید. یک نام دامین مناسب ترجیحاً کوتاه بوده و به راحتی در ذهن می ماند. همچنین جهت بارگذاری سایت شما به یک هاست مناسب نیز نیاز دارید جهت ثبت نام دامین و اجاره هاست می توانید از سایتهای ارائه دهنده خدمات هاستینگ استفاده کنید.
۸. راه اندازی وب سایت
پس از اینکه نام دامین خود را به ثبت رساندید و هاست مناسبی تهیه کردید در این مرحله می بایست سایت ساز مناسبی انتخاب کرده و روی هاست تان بارگذاری کنید.
۹. بازاریابی اینترنتی و تبلیغات
بسیار عالی در این مرحله شما تمام کارهای لازم را انجام داده اید و برای موفقیت کافی است به بازاریابی اینترنتی و تبلیغات بپردازید و آموزشهایی که در خصوص بازاریابی اینترنتی در مراحل قبلی فرا گرفته اید را به خوبی پیاده کنید تا در نهایت سایت شما به درآمد زائی برسد.
در کسب و کار اینترنتی صبور بودن و فعالیت مداوم برای رسیدن به نتیجه از اهمیت ویژه ای برخوردادر می باشد شما برای موفقیت در کسب و کار اینترنتی الزاماً می بایست تلاش مداوم داشته باشید صبور بوده و در برخورد با مشکلات و موانع احتمالی دست از کار نکشید.
منبع : راهین وب
نویسنده : علیرضا عزیزی